Article about Darina Takova in Monitor.bg

Article about Darina Takova in Monitor.bg from 27th December 2014.
Extract of the article in Bulgarian

„Вярвам в чудеса и те ми се случват!”, отсича не само по Коледа оперната певица Дарина Такова. Родена на днешния ден преди 51 години, тя среща щедростта на живота във всичките й проявления – и откъм блясък, и откъм изпитания, и откъм любов.
Дарина познава опиянението, което дават Ла Скала, Арена ди Верона, Ковънт Гардън, Метрополитън опера. Пращала е целувки на публиката от тези сцени, приемала е възторзи като Виолета, дона Елвира, Ана Болейн или Лучия ди Ламермур. Страдала е обаче не само „по роля“, а и когато чужда грешка слага край на кариерата й. Един лекар бърка в диагнозата и изгаря с лазер лявата й гласна струна, точно когато бере плодовете на отгледания си с много труд талант. Приземяването от най-големите сцени в света на реалността е грубо, но е чудо! Такова преживява труса и с днешна дата е сред най-авторитетните педагози. Учениците й се множат, амбициите й като преподавател растат. Основаната от нея фондация „Дарина Такова” за подпомагане на млади таланти разширява дейността си.
„Когато оставих кариерата си, трябваше да направя всичко възможно, за да изляза от света на примадоната, на блясъка. Иначе щях да продължа да страдам. Затова ми е толкова интересен животът днес, защото виждам от двете страни нещата. Всички мои колеги са „във филма” до края на живота си. Всичко е като в режисьорския дебют на Дъстин Хофман „Квартет” – там става въпрос за големи оперни и други звезди в много луксозен старчески дом.
Плакахме и се смяхме на този филм, който човек с друга професия трудно ще разбере. Там се вижда как дори когато си слязъл от сцената, в житейското си поведение оставаш там до гроба!”, разказва певицата.
Такова не крие, че и нейното развитие е минало през стадия
„Целият свят се върти около мен”
По собствените й думи така било особено по отношение на мъжете. Примадоната често се държала арогантно, винаги държала да се съобразяват изключително и само с нея. „Дори детето ми беше жертва на активната ми кариера! Аз не живеех с дъщеря ми, родителите ми я отгледаха. Колко неща са ми спестявали, за да се чувствам спокойна. Нали оперните певци непрекъснато се пазим да сме здрави – никога няма да забравя как влизам при нашите в „Гео Милев”. Детето е с 40 градуса температура, бузите са му като божури, устните изранени. Беше само на няколко годинки, а от леглото ми направи знак – спря ме да не вляза, да не се заразя!
Сега си давам сметка колко съм била императивна, нетолерантна. За да се спася чисто физически и психически, трябваше драстично да изляза от този свят и да започна по нов начин”, връща лентата Дарина.
За неин късмет в живота й има доста хора със съзнание над материалното, както ги определя сама. Такъв е бившият й съпруг – бащата на Мила. Такава е и пианистката Вяра Шуперлиева, с която я свързва 35-годишно приятелство.
Подхване ли темата за приятелството, Такова неминуемо забожда коментара: „В един момент всеки трябва да си зададе въпроса „Кой е този, който, като му се обадиш през нощта, ще дойде, за да ти помогне? Или ще ти изпрати пари, без дори да си го молил за това – просто защото предполага, че имаш нужда. Моята Вяра е такъв човек. Щастлива съм, че имам такива приятели – познати и непознати – като Стилияна от Рудозем, която ми изпрати буркани с илачи, щом прочете във Фейсбук, че имам здравословен проблем. Или като ученичката ми Естер Мартин от Барселона, която създаде официалния сайт на фондация „Дарина Такова” и ми го подари за Коледа”, разказва певицата.

Complete article